Aulwa

GUK

Het Gents Universitair Koor (GUK) werd in 2000 opgericht door enkele studenten die samen op verkenning gingen in de koormuziek. Het koor kwam tot bloei met de aanstelling van Joris Derder als dirigent in 2001, en het GUK telt tegenwoordig een 75-tal leden. De leden zijn steeds (oud-)(docoraat-)studenten aan het Gents hoger onderwijs. We wagen ons aan een breed repertoire, variërend van polyfonie, over barok en romantische werken, tot 20ste-eeuwse koorwerken met de nadruk op hedendaags-klassieke en Belgische koormuziek.

Elk semester geven we één of meerdere concerten. Hiervoor repeteren we iedere dinsdagavond in de therminal. Dit jaar is het een zeer speciaal jaar voor het GUK, het is namelijk een Lustrumjaar! Het GUK bestaat 20 jaar en daar zijn we trots op. Daarom bereidt het GUK zich voor op een Galaconcert, dat gepland staat in het tweede semester van 2020-2021.

De jaarlijkse buitenlandse concertreizen brachten het GUK al in New York en in half Europa, met als mooie hoogtepunten een optreden in de wonderlijke akoestiek van de San Marcobasiliek in Venetië, en een gouden medaille in het International Youth Music Festival in Bratislava in 2015. Dit academiejaar trekken we er niet op uit maar doen we mee aan de World Choir Games (WCG). Dit is een groot koorfestival waar koren van over de hele wereld naartoe trekken. In de zomer van 2021 krijgen Gent en Antwerpen de eer om de WCG te organiseren en alle participerende koren te verwelkomen.

Naast onze jaarlijkse buitenlandse concertreis, staat er ook elk semester een weekend gepland. Dit weekend is in de eerste plaats een repetitieweekend, waar de laatste hand wordt gelegd aan het repertoire. Er is uiteraard ook tijd voor plezier tijdens de ontspannende middagpauzes en traditionele avondactiviteiten. Hechte vriendschappen zijn een garantie als je in het GUK zit, die worden versterkt tijdens cafébezoekjes, GUKcantussen, cocktailparty’s, …